Bereken de onderstaande sommen.

(Rond procenten af op 1 decimaal))

 

 

SOMMEN  

1

Barry werkt 32 uur per week in de supermarkt en verdient €7,43 per uur. De zaken lopen goed en de baas vraagt hem om fulltime (38 uur) te komen werken. Hoeveel procent gaat hij nu meer werken dan voorheen?

   

 

 

 

2

Barry zijn uurloon gaat óók omhoog. Hij gaat €7,85 per uur verdienen. Hoeveel procent gaat hij nu per uur meer verdienen dan voorheen?

 

 

 

 

3

Hoeveel procent gaat hij per maand meer verdienen dan voorheen? Gebruik alle gegevens van vraag 1 en 2. 

 
 

 

 
4

De supermarkt heeft een omzet van €84.500 per week. Voorheen was dat slechts €62.000. De nieuwe reclamefolder blijkt meer klanten naar de winkel te halen dan voorheen. Bereken hoeveel procent de omzet wekelijks gestegen is ten opzichte van voorheen.

 
 

 

 
5 Bereken met de gegevens van vraag 4 hoeveel de omzet gemiddeld per maand gestegen is ten opzichte van voorheen. 

 

 

 

 

6

De supermarkteigenaar stuurt nu veel meer huis-aan-huis-folders dan voorheen. Dat waren er 69.000, nu stuurt hij er 100.000. Hoeveel procent is de oplage gestegen ten opzichte van voorheen?

 
 

 

 
7

Door de grotere oplage zijn de kosten per folder iets gedaald. Voorheen kostte het €0,13 per stuk inclusief verspreiding, nu kost het nog maar €0,11 per foldertje. Hoeveel procent is de prijs per folder nu lager dan voorheen? 

 
 

 

 
8

Hoeveel zijn de totale bezorgkosten gestegen? Gebruik alle gegevens van vraag 6 en 7. 

 
 

 

 

9

De eigenaar maakt nu ook meer winst. Voorheen was dat maandelijks gemiddeld €8.450. Nu is dat gestegen naar een mooie €24.800 gemiddeld per maand. Bereken hoeveel procent de winst gestegen is ten opzichte van voorheen.

 
 

 

 
10

Supermarkt X had in 2018 35 werknemers in dienst. In 2019 is de supermarkt uitgegroeid naar een personeelsbestand bestaande uit 50 werknemers. Hoeveel procent is het personeelsbestand gegroeid?

 
 

 

 Een stijging/daling berekenen in procenten 2 (antwoorden)