Opdracht 1 

Melda wil een nieuwe computer kopen maar ze heeft niet voldoende geld. De nieuwe computer gaat haar €899 kosten, ze heeft echter nog maar €200. Per maand zou ze maximaal €50 kunnen sparen. Bereken hoeveel maanden ze zal moeten sparen/reserveren om de computer te kunnen aanschaffen. 

 

Opdracht 2

Sarah heeft een auto, maar wil over 2 jaar graag een nieuwer model kopen. De nieuwe zal haar naar verwachting €15.000 kosten. Ze verwacht voor haar oude zo'n €4.000 terug te ontvangen bij het inruilen. Ze heeft gelukkig nog 2 jaar de tijd om ervoor te sparen. Hoeveel moet ze per maand reserveren om voldoende geld te hebben over 2 jaar.

 

Opdracht 3

Janny heeft nu 3 jaar een auto, deze had een aanschafwaarde van €45..000. Ze wil over 2 jaar een nieuwere versie aanschaffen, deze zal echter duurder zijn. Ze verwacht dat de toekomstige prijs 15% hoger zal zijn dan de aanschafwaarde van de oude. De oude zal dan een inruilwaardde hebben van €20.000. Hoeveel geld zal ze vanaf nu maandelijks moeten reserveren om de nieuwe te kunnen kopen?

 

Opdracht 4 

Een gezin wil de woning gaan verbouwen. De offerte die is aangevraagd geeft aan dat de kosten €65.000 zijn. Er is nu €15.000 spaargeld dat ervoor gereserveerd is en men gaat een lening afsluiten van €25.000. De rest wil men eerst nog even gaan sparen alvorens de verbouwing kan starten. Het maximale bedrag dat men maandelijks zou kunnen reserveren is €250. Bereken over hoeveel maanden de verbouwing kan starten.

 

 Geld reserveren (antwoorden)