Bereken de onderstaande sommen.

AFSCHRIJVINGSKOSTEN (AFSCHRIJVINGEN) is de waardevermindering van duurzame kapitaalgoederen (zoals machines en gebouwen). Je berekent hoeveel een kapitaalgoed (jaarlijks of per maand) in waarde daalt voor de boekhouding. Als het bedrijf de afschrijvingskosten reserveert, moet er na de gebruikersjaren voldoende geld zijn gereserveerd voor een nieuwe machine.

FORMULE

(AANSCHAFWAARDE - RESTWAARDE) : GEBRUIKERSJAREN = AFSCHRIJVINGSKOSTEN 

 

Opdracht 1

Een machine kost bij aanschaf €100.000 en men wil hem 5 jaar gebruiken. De verwachte restwaarde is €20.000. Bereken de jaarlijkse afschrijvingskosten.

 

Opdracht 2

Een bedrijf koopt machines vanwege een uitbreiding. De aanschafprijs is €3.500.000. Na 8 jaar wil men ze vervangen voor betere en snellere machines, men verwacht dat ze dan nog €300.000 zullen opbrengen. Bereken de jaarlijkse afschrijvingskosten. 

 

Opdracht 3

Een bedrijf koopt nieuwe machines voor de productie. De aanschafprijs is €3,85 miljoen. Na 6 jaar wil men ze vervangen, men verwacht dat ze dan nog €1,25 miljoen zullen opbrengen.

a) Bereken de jaarlijkse afschrijvingskosten. 

b) Bereken hoeveel de machines na 2 jaar nog waard zijn volgens de boekhouding.

 

Opdracht 4

Een taxibedrijf koopt 10 nieuwe busjes voor het vervoer van klanten. De aanschafprijs is €65.000 per busje. Na 3 jaar wil men ze vervangen, men verwacht dat ze dan in totaal nog €300.000 zullen opbrengen.

a) Bereken de jaarlijkse afschrijvingskosten.

b) Bereken de maandelijkse afschrijvingskosten. 

b) Bereken hoeveel de busjes samen na 1 jaar nog waard zijn volgens de boekhouding.

Afschrijvingskosten berekenen (antwoorden)

Afschrijvingskosten berekenen (antwoorden)