Bereken de onderstaande sommen.

(Rond euro's af op 2 decimalen, mensen afronden op een heel getal)

 

 

SOMMEN  

1

Een klas bestaat voor 80% uit jongens. Er zitten slechts 5 meiden is. uit hoeveel leerlingen bestaat de gehele klas?

   

 

 

 

2

Van de jongens op een school doet 60,35% aan voetbal. Het zijn 950 jongens die op voetbal zitten. Hoeveel jongens telt de gehele school?

 

 

 

 

3

Berekend is dat slechts 5,85% van de meiden op een school zal kiezen voor een technische studie na het examen. Dit jaar zijn dat er 20. Hoeveel meisjes zit er in totaal in het examenjaar?  

 
 

 

 
4

58% van alle televisiekijkers heeft de finale van het WK voetbal bekeken. Dat waren in totaal 3 miljoen kijkers. Hoeveel mensen zaten er totaal voor de buis?  

 
 

 

 
5 Een winkelier heeft berekend dat zijn omzet voor 80% bestaat uit de verkoop van spijkerbroeken. Hij verkoopt er 8.000 per jaar met een totale waarde van €952.000. Bereken de totale jaaromzet van deze winkelier. 

 

 

 

 

6

Een spijkerbroek wordt 3% in prijs verhoogd naar een verkoopprijs van €99,95. Wat kostte de broek voorheen?   

 
 

 

 
7

Een bedrijf reorganiseert en ontslaat 24 personeelsleden, dat is 12% van het totale personeelsbestand. Hoeveel personeelsleden behouden hun baan? 

 
 

 

 
8

Ik geef 20% van mijn spaargeld uit aan de verbouwing van de keuken, dat kost €7.500. Bereken hoeveel spaargeld ik nog over heb. 

 
 

 

 

9

Adam koopt op school een broodje ter waarde van €2. Daarmee is hij al 40% van zijn zakgeld kwijt. Hoeveel zakgeld krijg Adam? 

 
 

 

 
10

Rick, een vriend van Adam, koopt hetzelfde broodje. Voor hem is het slechts 15% van zijn zakgeld. Hoeveel zakgeld krijgt Rick? 

 
 

 

 De 100% berekenen als deze niet bekend is 3 (antwoorden)